27 november 2009


Först Expressen, nu Sahlin:
Avskaffa demokratin om folk röstar på fel parti.

Sverigedemokraterna har visat relativt höga siffror i en rad opinionsundersökningar på den senaste tiden. Detta tycks ha orsakat lös mage i många läger inom de etablerade partierna. Härom dagen gick liberala Expressen ut med kravet på samlingsregering i det fall Sverigedemokraterna skulle röstas in i Riksdagen. Nu hoppar Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin på tåget.

Mona Sahlin säger till Dagens Nyheter att inget annat än en blocköverskridande majoritetsregering är acceptabelt om SD kommer in i Riksdagen. Sahlin öppnar för ett Socialdemokratiskt styre med stöd av Folkpartiet och Centern för att hindra Sverigedemokraterna från att få något inflytande. Hon menar att med de utmaningar som Sverige står inför under de kommande åren skulle det betyda en politisk katastrof med en minoritetsregering som är beroende av Sverigedemokraterna. Det är lustigt att Sahlin nu flirtar med Folkpartiet och Centern; det var ju inte länge sedan hon stolt förklarade att vänsterkoalitionen med Miljöpartiet och Kommunisterna bildats för att utgöra ett regeringsalternativ. Vad hon nu vill är oklart på alla punkter utom en; om svenska folket röstar "fel", då ska demokratin fintas bort.

Kan du ta det där igen, Mona? Vi måste ha hört fel. Det kan väl inte vara så att du vill avskaffa demokratin bara för att du inte gillar vad folk röstar på? Dags för en liten repetition i samhällskunskap, känns det som. Du kanske var sjuk då man gick igenom det i grundskolan, vem vet? Så här ligger det i alla fall till, Mona:

1. Ordet demokrati kommer från de grekiska orden "demos" som betyder "folket" och "kratos" som betyder styre. Direkt översatt blir det "folkstyre", och ordet demokrati finns belagt i svenska språket sedan åtminstone 1596. De betyder alltså inte "mona" och "sahlin", vilket du kanske trodde.

2. Sverige berömmer sig sedan 1921 av att vara en parlamentarisk representativ demokrati med allmän och lika rösträtt för alla medborgare. Vi har alltså inte haft demokrati särskilt länge, inte ens 100 år. Därför måste vi vara väldigt aktsamma om vår demokrati och inte hålla på att försöka avsakaffa i den i tid och otid.

3. I en demokrati får folk fritt rösta på vilket som helst av de partier som ställer upp i de allmänna valen. Folk måste alltså inte rösta på dig, Mona. De måste inte ens rösta på dina kompisar. Det kan till och med hända att folk röstar på ett parti som du inte gillar. Det kan säkert kännas jobbigt när folk är så otacksamma, men så är det. Titta på vilken dokusåpa som helst så kan du studera fenomenet i en förenklad form som kanske är lättare att förstå.

4. I en representativ demokrati väljer de röstberättigade väljarna representanter, oftast tillhörande olika politiska så kallade partier, att företräda dem i parlamentet; det som vi kallar Riksdagen. I Riksdagen fördelas platserna efter hur många röster varje deltagande parti fått i valet. Det kan alltså hända att det kommer in folk i Riksdagen som du inte gillar. Det får man leva med, Mona dear. Om till exempel både du och jag skulle bli invalda i Riksdagen så skulle vi båda bli sittande i samma rum som en person vi inte gillar. Det är alltså inte bara du som drabbas, Mona, det finns faktiskt folk i landet som inte gillar dig något vidare. Det är sant, jag känner flera stycken.

5. I Riksdagen har de där otäcka personerna som du inte alls tycker om dessutom rätt att yttra sig och ställa frågor. De har till och med rätt att kritisera dig, Mona, och faktiskt säga saker som du inte vill höra. Det kan bli väldigt jobbigt och tråkigt när andra envisas med att prata om sådant man inte är intresserad av, men å andra sidan måste ju de lyssna på dig också, eller hur Mona? Det brukar faktiskt bli ganska rättvist till slut.

6. Under en period i Riksdagen har alla de invalda partierna chansen att visa för sina väljare hur bra de är på att representera dem. Så till nästa val, fyra år senare, kommer väljarna att värdera det parti de röstat på. Har partiet varit bra? Har partiet hållit vad det lovade? Resultatet av den värderingen avgör sedan om väljarna vill rösta på partiet igen. Kanske väljer de att rösta på ett annat parti nästa gång. Det är lite som att köpa bil; om bilen var bra så kanske man köper en ny likadan när det blir dags att byta. Om bilen bara krånglade och inte alls ville fungera som utlovat så köper man förmodligen en bil av ett annat fabrikat nästa gång. Idag är det många svenskar som känner att de köpt en bil som inte fungerat särskilt bra de senaste fyra åren. En del av dem kommer att köpa ett annat märke i september 2010.

Sammanfattningsvis, Mona, så kan vi säga så här.
Jag uppskattar inte när folk pratar om att sätta demokratin ur spel.
Det var vad som hände i Tyskland 1933. Jag vill inte vara med om att det händer en gång till.
Men du kanske var sjuk på historielektionerna också?
Och Mona... du borde faktiskt skämmas.


PS.
Fredrik Reinfeldt hade en kommentar till Sahlins uttalande. Reinfeldts kommentar är förmodligen mer avslöjande för den förda politiken än vad den värderade statsministern menat. Han sa så här:

–"I flera länder har vi sett hur extremistpartier vuxit när det uppfattats som att alla andra sätter sig i samma båt och man tar bort konflikterna ur politiken", säger Reinfeldt till DN.

Just det, Fredrik. Precis så är det. De sju riksdagspartierna har mycket riktigt satt sig i samma båt, i varje fall vad avser invandringsproblemet. Där sjunger de sju i kör, inga andra åsikter tillåts. De kanske är detta som retar folk. Och du, Fredrik, det är inte extremism att leta efter alternativ i politiken.
DS